Årskrönika

ÅRSKRÖNIKA

HÄR FINNS SAMMANFATTNING AV DE GÅNGNA ÅRET

ÅRSKRÖNIKA 2015

 

Vänersborg vann Eurovision Song Contest 2015. Åtminstone kändes det så. 200 miljoner tv-tittare såg Vänersborgssonen Anton Hård af Segerstads låt ”Heroes” vinna detta gigantiska musikspektakel med Måns Zelmerlöw som artist. Här cashar vi hem alla pengar kommunen lagt, och lägger i musikens huvudstad i västra Götaland. Måns Zelmerlöw som sjöng Antons låt får stå främst i det flödande rampljuset, men det är gillebroder och gillemedaljören Björn Hård af Segerstads pojk som skrivit låten, som hela Europa röstade fram till vinnare 2015. Det är stort, men samtidigt en naturlig följd av alla årens investeringar i musikskolan, Aurora Chamber Music, Polstjärnepriset, kulturveckan, Jazz på Terazz och allt annat bra vi gör här i Lilla Paris. Ja, det är en oändligt flödande musikvåg som sköljer över vår stad. Samtidigt är det givetvis en otrolig individuell prestation av en hårt arbetande musikskapare. För varumärket Vänersborg är det viktigt att passa på och utnyttja tillfället att hylla de vänersborgare som når stjärnstatus och visa på att här i vår stad finns den mylla som får plantor att växa upp i strålkastarljuset. Kommunalrådet Marie Dahlin skickade en blomma till Anton.

 

Det är lämpligt att i detta sammanhang framhålla en halvdoldis som står bakom mycket av det kulturliv som vuxit sig starkt i Vänersborg. Det är chefen för kultur och fritid, gillebrodern Håkan Alfredsson. ”Jag lever min dröm!”, säger Håkan när han lyriskt talar om hur Aurora och Polstjärnepriset växer och ger Vänersborg stjärnglans i hela musiksverige. Så stort att självaste nationalorkestern Göteborgssymfonikerna erbjuder sig att spela gratis vid finalen på konserthuset i Göteborg. Håkan är en man som verkar i kulisserna och det är ett stort ansvar för oss att hitta en värdig ersättare när Håkan lämnar sitt välskötta ämbete om något år.

 

En annan viktig vänersborgare är gillebrodern Stefan Lejon. Han är knappast någon doldis, men så är han också evenemangsansvarig i kommunen sedan årsskiftet. En verklig rivstart blev det med ett evenemangsår som Vänersborgarna aldrig skådat maken till. Tillsammans med Forum Vänersborg och Visit har Stefan snurrat runt ett tiotal stora event som Vänersborgsgalan, Aqua Blå, Diggiloo, Ostindiefararen, Molly Sandén, stora mässor och nationella idrottstävlingar.Är detta bra? Vad ger det mig? Är en vanlig fråga den traditionelle Vänersborgshandlaren ställer sig. När ostindiefararen Götheborg låg pampig och stolt i vår hamn och reste sina master högt över silot, så kom 17.000 besökare och spenderade över 3 miljoner riksdaler under en sommarhelg. Det kan man kalla för ringar på vattnet runt en turistmagnet.

 

Quality Cup som Vänersborgs fotbollsklubb arrangerar samlar 152 lag som under fem helger genererar 5200 hotellnätter i hela Trestad. Snacka om att lillebrodern Stefan Lejons uppdrag är viktigt för näringsliv och handel i Vänersborg. För att utveckla och skapa nya mötesplatser, som evenemangen innebär, har Stefan tillsammans med Forum Vänersborg skapat en evenemangsfond. Det är ett redskap som tjänar som riskkapital för föreningar inom idrott och kultur som vill skapa nya event. Som startskott för evenemangsfonden arrangerades den första Vänersborgsgalan. Till en början stod Vänersborgarna ytterst frågande till detta glitterspektakel, men en entusiastisk och dygnetruntarbetande galaorganisation genomförde en gala vi sent skall glömma. Arena Vänersborg pimpades upp med linnedukar, långklänningar, silver och kristall som blänkte i kapp med gigantiska bildskärmar och levande ljus. Precis som en gala på Globen. Över alltihop svävade vinterbelysningens spännande kristallkronor. Inför åsynen av allt detta övermäktiga glamour smälte till och med gillebroder Bo Knutssons hårdnackade motstånd mot Arenan och han var översvallande i sina kommentarer till vår första Vänersborgsgala. En kvarts miljon blev det ekonomiska resultatet till nya evenemangsfonden.

 

Fotot av den fyraårige syriske pojken Aylan Kurdi som låg livlös, uppspolad på den turkiska badstranden väckte en hel värld till förståelse för hur grymt kriget i Syrien är. Ibland behöver vi en laddad bild för att inse. Vi minns polischefens huvudskott i Saigon, soldaten som hoppar över taggtråden vid Berlinmuren 1961, och nu Aylan som tillsammans med mor och syskon förlorade kampen mot vågorna i sin flykt undan bomber och gevär. Hela Sverige, nästan, öppnade famnen och en flyktingström som vi inte skådat sedan andra världskriget tas emot av myndigheter och volontärer. Vänersborg har Sveriges största flyktingförläggning på Restad gård och Vänersborgarna är stolta över det. Särskilt stolta var vi när kungen och kronprinsessan besökte Restad och i berömmande ord talade om vår förträfflighet i riksmedia. Bra press för Vänersborg blev det också när moderatledaren Kindberg Batra avlade visit på det gamla hospitalsområdet. Det hade väl ingen kunnat tro att det skulle bli sådan liv och rush igen efter den sorgliga nedläggningen av sjukhuset 1989. Fastighetsägaren Hans Christian Voldstad gör säkert inga dåliga affärer, men vad gör väl det, att han tjänar pengar samtidigt som flyktingarna får tak över huvudet och vi får hundratals arbetstillfällen. Många volontärer gör också stiliga insatser. Röda Korsets ordförande Marianne Barrljung fick ett stipendium från Regionen för sitt arbete och gillebrodern Leif Helldén gör även han ett gediget arbete med att lotsa in alla flyktingar med sjukvårdslegitimation in i den svenska sjukvården. Ett tufft och segt arbete i motvind mot fyrkantig svensk byråkrati. Annars slås man av alla underbara initiativ som enskilda och föreningar tar för att välkomna våra nyanlända världsmedborgare. Man ordnar konserter, löptävlingar, fotbollsturneringar och till och med bandyskola ordnar IFK. Alexander Mayborn leder de första stapplande skären för de förvånade och spända flyktingbarnen. Folke Halleröd firade sin 9-årsdag med barnen på Ursands flyktingförläggning. ”Dom har flytt från krig. Det är jobbigt. Dom ska väl också ha något roligt!” tyckte Folke. Gillet applåderar alla dessa goda sätt att göra livet drägligt för alla som flytt för sina liv.

 

Ulf Peder Olrogs visa från 1949: ”Ett öre mer för mjölken”, var kanske inspirationen för Leif Bengtsson på Torpa-hallen när han började ta 1 kr extra för 1 l mjölk. Pengar som direkt tillfaller mjölkbonden. Ett lika enkelt som pedagogiskt sätt att visa hur orimligt det är att vanligt vatten på flaska skall vara dyrare än det fullvärdiga livsmedlet mjölk. Från Vänersborg sprids nu budskapet om ”1 kr mer för mjölken” - över hela landet och i bästa fall kan denna lokala talgdank från ett handelsgeni i Lilla Paris göra den skillnad, som ger mjölkbonden möjlighet att överleva.

 

Sara Sjöström blev simmardrottning på VM och båda ungdomslandslagen i fotboll vann europamästerskapen. Ingemar Stenmark vann Let’s Dance. Vänersborgs Mikael Ekvall var snabbast svensk på Göteborgsvarvet och vann 10.000 m i Finnkampen. Dags att knyta tillbaka denna stigande stjärna till fosterjorden i vår stad. Vår superhockeymålvakt Viktor Fasth står i Moskva-klubben CSKA´s mål och Stig Bertilsson rör om i bandygrytan och skapar ett nytt seriesystem som ny ordförande för Svenska Bandyförbundet. Erik Ljungberg från Vänersnäs blev svensk juniormästare i enduro och trettonårige vänersborgaren Lukas Larsson blev svensk juniormästare i bangolf för tredje året. Vad månde bliva av denna supertalang? Den idrottsman som trots allt varit hetast i den lite trängre kretsen i Gillet och som varit på alla bröders läppar på styrelsemötena är dock kassafogdens barnbarn Viktor Hagborg Asp. Detta golfgeni har inte bara platsat i landslaget, utan tog en meriterande andra plats av 132 sextonåringar från 17 länder i en turnering i Italien. Den stolte fadern, gillebroder Peter får säkert hjälp av svärfar Göran med hur alla framtida vinstpengar ska placeras.

 

Yrkeschaufförer toppar statistiken över livsfarliga jobb. Samtidigt rapporteras om busschaufförer som ser på film samtidigt som de kör. Priset tar väl ändå busschauffören som hade sex med en passagerare under färd. Han blev instämt till tingsrätten i Vänersborg, men vilken åtalsrubricering det blev är oklart. Uppenbart var ändå att han höll händerna på för många rattar.

 

Lådvinsköparna dricker mer än flaskköparna, något som inte gäller gillebröder då OP inte finns i kartong ännu. Däremot har ett annat hot glidit upp som har bäring på brödernas transportrutiner. Det ska bli promillegräns för cykel. Det är en naturlig följd av att dödsolyckor bland cyklister fördubblats på några år. Nu gäller nya regler således: Hjälm på och led din trogna järnhäst hem från Gillekalasen! Gillets tre små idylliska hus på Kronogatan har genomgått en pietetsfull renovering av gillebroder Sven Silléns varsamma händer. Stolt visades resultaten upp för ett hundratal vänersborgare på vårt öppna hus. Åldermannen kåserade och fängslade som vanligt alla med sina härliga historier om livet i gränderna på 1800-talet första hälft. När Peter kom in på sin släkting carduansmakaren Peter Rosenkvist i fängelsegränd går ett sus av spänning och fascination bland publiken. Tack Peter!

 

Min farbror Risto som gjort trähjulen till kanonerna framför kyrkan ler från sin himmel när han ser att de är nu åter är på plats. Nyrenoverade och stolta vakar de nu över det ljusa och vackra området runt Mandråparen sedan Plantaget rensats på en massa förvuxna jätteträd. Kanonerna vakar också över de hundratals barn som förälskat sig i den nya lekplatsen. Ett genidrag för att locka barnfamiljer från Överby till vår mysiga stadskärna. Stadens restauranger har ökat sin omsättning med 13 % i år, vilket är mer än dubbelt för motsvarande andra städer. Även dagligvaruförsäljning ökade i Vänersborg, men mest ökar hotellen med hela 40 %. Sannolikt en följd av Stefan Lejons alla publikdragande arrangemang.

 

Den legendariske tidningsmannen Arne Kävling har gått ur tiden. Han slipper se hur informationskanalerna TTELA och Vänersborgaren slås ihop till en och samma redaktion med samma ansvarige utgivare. Den tredje statsmaktens frispråkighet undergrävs och kanske det var droppen som fick före Gillekrönikören Håkan Lind att lämna sitt uppdrag som samhällsbevakare på Vänersborgaren och njuta sitt otium som pensionär.

 

Veckans brott utspelades i centrala Vänersborg när en 25-årig man smet ut från Lundborgs Herr med en stulen skinnpaj värd 3000 kr. Gillevärlden Erik tar upp jakten när tjyven rusar ut på Edsgatan. ”Stoppa tjuven!” Skriker Erik och vakna flanörer hjälps åt att ta upp jakten på marodören. Jacktjuven smiter in på gillebroder Prins frisersalong där han fångas och trycks ner i en Frisörstol. Där var det klippt! Polis tillkallas och ordningen är återställd. Såväl spännande som hårresande.

 

Nittonåriga blåsutflickan Fanny Nilsson har bloggat i sex år och lyckas nu försörja sig på sitt skrivande om hälsa och träning. Kanske detta är framtidens sätt att uttrycka sig i cyberrymden, men det känns ändå tryggt och fint när författaren till Linas dagbok (som för övrigt spelades in i krönikörens hus på Blåsut), Emma Hamberg utkom med en riktig kärleksroman Vårjobb i Rosengädda, på vanligt papper. Hippas Eriksson är uppvuxen i Vänersborg och debuterar med två böcker om dödssynderna avund och frosseri. Titlar som verkligen är passande i vår tid. Sverige är det land i Europa där fetman ökar snabbast. Om 15 år är mer än hälften av alla svenskar överviktiga. Samtidigt skenar kostnaden för fetmaoperationer på NÄL. Bara i år fördubblades gastric bypass-kirurgin. Stoppar vi inte vi oss för mycket mat, så blir det ibland fel mat. De till synes oförargliga och kalorisnåla riskakorna visade sig innehålla det dödliga giftet arsenik och i småländska Ljungby strök några pensionärer med efter att ha ätit frysta hallon. Inför dessa hot från dödssynder och magens ständiga begär känns gillebrodern och professorn Bertil Marklunds bok ”En kort guide till ett längre Liv”, som lösningen för de få gillebröder som är svaga i anden. Bertil ger 10 tips som ur ett vetenskapligt perspektiv kan ge ett längre liv, vilket givetvis är eftersträvansvärt om detta liv samtidigt är ett liv som är roligt att leva. Dean Martin gav på sin ålders höst tre värdefulla tips för att göra livet enklare och mer komfortabelt för oss gillebröder 60+:

1. Gå aldrig förbi en toalett.

2. Slarva aldrig bort en erektion.

3. Lita aldrig på en fis.

 

Tänkvärda ord för oss alla, men särskilt för mannen som ställde cykeln vid Marierovägens återvinningsstation sent en natt för att slå en drill och blev av med både cykel och väskan på styret. Bert Karlsson vidareutvecklar Ursand och har i år till och med fått Posedonken att återuppstå med regelbundna turer från Fisketorget till Ursand. Lite ledsamt är det att tonläget mellan kommunalråden och Bert ska vara så ansträngt. Det är viktigt att vi ger visst armbågsutrymme för en entreprenör som Bert. Rätt använd förstärker Bert varumärket Vänersborg.

 

Den 19:e VW-träffen på Sanden fick i år sällskap med Sveriges största konsertturné Diggiloo. Nordlig storm och skyfall höll på att stoppa Vänersborgs största konsertarrangemang någonsin på vår utomhus arena, men i stället blev det en kväll som varken artister eller publik någonsin ska glömma. Genomvåta och iskalla på ytan men brinnande av entusiasm och upplevelse inuti förenades åskådare och schlagerstjärnor i en övertygelse om att detta var en förfärlig upplevelse, men också ett minne för livet.

 

Folkvagnsfolket som firar tjugoårsjubileum nästa år med sina bubblor på Sanden svävade vid tiden för sommarträffen fortfarande i okunnighet om den bubbla som skulle spricka några månader senare. Den sprack när Volkswagen-direktören professor Winterkorn erkände att man lurat 11 miljoner bilköpare genom att manipulera med ett filter i dieselbilarna, för att det skulle visa renare avgaser i samband med miljötester. Då skakades hela den tyska industrin i sina grundvalar. ”Made in Germany” förvandlades från hårdvaluta till ett hån över en natt. När jag försöker hitta ett lokalt bedrägeri, som kan matcha professor Winterkors finns inget i samma dimension, men vad avser klurighet och raffinemang, så står det inte långt efter. Dessutom har det också viss bäring på miljön. Sverige är världsmästare på pantning. 2100 burkar och flaskor per person har vi pantad det senaste 15 åren. Det ger en energibesparing på 3,8 miljarder kilowattimmar eller årsförbrukningen för 760.000 hushåll. Visst gör det skillnad!! Så till bedrägeriet. Mannen som dömdes i Vänersborgs tingsrätt hade på något fiffigt sätt lurat pantburksautomaten. Så många gånger som man själv blivit lurad av en sådan maskin, så kände man till en början viss sympati med lurendrejaren, men när man hör att bedrägeriet gett honom 120.000 kr i falskpantning, så förstår man att han inte är ett dugg bättre än professor Winterkorn på Volkswagen. Som Gillekrönikör är det smärtsamt att se hur våld och kriminalitet är överrepresenterat hos den manliga delen av jordens befolkning. När en stor samlad vetenskap dessutom är enig om att den kvinnliga delen skulle klara sig bäst själva och att det är slöseri med resurser att homo sapiens är tvåkönad, då blir man fundersam. Hur kul skulle det vara att bara dela sig som bakterierna gör? Nej, men det skulle definitivt spara på jordens resurser, så vi Gillebröder får kanske tänka oss för, så vi inte blir bortrationaliserade. Ett skrämmande exempel på hur det kan gå till är gillebrodern som kollade långa sporten på TV en lördag eftermiddag när hustrun bad honom laga lampan i hallen. Brodern svarade: ”Jag är väl ingen elektriker heller?” När hon bad honom laga kylskåpsdörren svarar han: ”Tycker du jag ser ut som en kylskåpsreparatör?” När hon lite senare ber honom spika fast ett trappsteg på yttertrappa så blir han riktigt sur: ”Jag är väl ingen snickare heller!?” Sedan går han på puben och tar en öl med grabbarna. Efter några timmar fick han ångest och gick hem för att fixa det där hon bad om. Då fann han att trappan var fastspikad. Kylskåpsdörren lagad och lampan i hallen lyste. –”Hur ordnade du allt detta?” Frågade han hustrun. –”När du gått satte jag mig på trappan och grät. Då kom en ung man och frågade hur det stod till. Jag berättade allt och han lovade att hjälpa mig om jag bakade en god kaka åt honom, eller om vi kunde ha en kärleksstund tillsammans.” -”Vad bakade du för kaka då, älskling?” frågade mannen varpå hustrun svarade: ”Jag är väl inte nån jäkla konditor eller?”

 

Allhelgonaafton 2015

Lars Salonen

Gillekrönikör

Epost till oss: info@vanersborgssonersgille.se

Vänersborgs Söners Gille © 2016