Årskrönika

ÅRSKRÖNIKA

HÄR FINNS SAMMANFATTNING AV DE GÅNGNA ÅRET

Årskrönika 2017

 

Att heta Viktor och vara barnbarn till en gillebroder innebär uppenbarligen en magisk kombination. Förra året var det Viktor Asp som skördade lagrar på golfbanan och förärades gillets ungdomsstipendium. I år är det Viktor Fasth som förgyller Vänersborgsidrotten med en guldmedalj från självaste världsmästerskapen i ishockey. Göran Hagberg och Sixten Fasth har verkligen anledning att sträcka på sig med så fantastiska barnbarn och Gillet applåderar! Men vad är väl en guldmedalj mot att föräras Vänersborgs kulturpris? Inget – vill jag påstå och när nu denna triumfatoriskt, olympiska ära tillerkänts två av våra allra närmsta i Gillets ledning känns det som om himlens portar öppnas och en episk lycka lyser mot vårt Gille. Vår ålderman, museiechef, författare, estradör och supervänersborgare Peter Johansson erhöll Vänersborgs kulturpris 2016. Antikrundans grundare i Sverige, glaskonstens banerförare, Wiwen Nilssons återupptäckare och årskriftsnämndens artikelgranskare Bo Knutsson får årets kulturpris för sitt enträgna arbete med att markera Vänersborgs plats på Sveriges kulturkarta. Vart tredje kulturpris hittills till en gillebroder är en utdelning som visar Gillets plats i Vänersborgs kulturliv och som inte bara sprider stolthet utan också manar till efterföljd.

 

Frida har varit på vift. Skräcklands tilldragande bronskvinna hade någon försökt att locka till ett kuttrasju, men hon var nog för tung för den kärlekskranke och Frida blev lämnad i gräset nedanför den stenstod som hon brukar sitta på. Kanske att det två var på väg till vår nya pusshållplats. Jo, ni hörde rätt. Vi har fått en pusshållplats i plantaget. Den kärleksröda soffan invigdes på alla hjärtans dag och under överinseende av den 150 åriga mandråparen ska nu munhålornas mikroorganismer växla värdar i offentlighetens ljus. Ja, hånglandet är ett bra sätt att hålla kroppsvärmen. Det har annars varit svårt denna sommar, som varit den kallaste i Vänersborg på över 150 år. Ett annat sätt att hålla värmen är att cykla. Vänersborg har genom miljöstrateg Helena Lensell satt igång projektet ”cykelvänligare arbetsplats”. Där kan vi tävla om att bli cykelvänligast och därmed skydda miljön. Cykelklubben Vänershof som även i år hade en stor tvådagarstävling i centrum har nu också dragit igång ett mountainbikeprojekt på Ursand med vår superentreprenör Bert Karlsson. Tänk vad han får mycket gjort den karln. Snart är det bara sandstranden och livbojen med majonäs och räkor man känner igen från sin barndoms Ursand. Tåg, båt och en säker cykelväg leder från stan till en magnifik vattencirkus som kunde vara förebild för ett modernt dataspel. Bland dussintalet rubriker om Bert i år finns ett uttalande om att han tänker lämna Skara för att flytta till Lilla Paris. Om det är ett hot eller löfte beror på läsarens tolkning.

 

Mögel i kommunhusets sessionssal har tvingat fram rivning och nybygge. Snabbt får det gå, så inte regionfullmäktige hittar andra lokaler för sina möten. Tvätt och städning så alla misshagliga ämnen lämnar kommunhuset. Efter sju år på sin post som kommundirektör fick gillebroder Ove Törnqvist silkessnöret och lämnade på dagen. Tillfälligt ersätts han av Pascal Tschibanda som sedan i somras är kommunens utvecklingschef. Pascal ska sköta kommundirektörsjobbet på halvtid. Oklart om detta vittnar om hur man bedömer Pascals kapacitet eller omfattningen av den tidigare arbetsbördan?

Oppositionsrådet Bo Karlsson, C, sparkades visserligen från Närf ( Norra Älvsborgs Räddnings Förbund )men vad som är än värre är att han polisanmäldes för att ha förstört en fornlämning från medeltiden. Det är ett brott mot kulturmiljölagen. Det var en gammal bosättning som fanns på släktgården där Karlssons bott i generationer. Den arkeologiska klenoden eliminerade komunalrådet med sin traktorgrävare! Det passar bättre om kommunalråden gräver för alla nya bostäder som växer som svampar ur jorden runt Vänersborg. På Holmängen ska vi t.o.m. få en boviera. Det är bostäder med överbyggd innegård och ett medelhavsklimat med palmer och varma bassänger året om. Snart har vi byggt ihop oss med Trollhättan. Det är bara några kilometer kvar. 7,5 km är den gemensamma fjärrvärmeledning som Vattenfall och Trollhättan Energi bygger. Med den ledningen ger de båda kommunerna varandra ömsesidig värme. En egenskap som kan vara en helt avgörande förutsättning för ett långt och varaktigt äktenskap. En moderatmotion i Trollhättans fullmäktige uppmanar till en utredning om hur ett sådant giftermål skulle kunna inledas. En slags kommunal hindersprövning med andra ord.

 

Vänersborg har i år anmält sig till tävlingen ”Årets Stadskärna”. Det är ett utvecklingsprojekt som löper över en femårsperiod och samlar alla goda krafter från näringsliv, fastighetsägare, handel och kommun för att med enade krafter göra staden mer attraktiv att leva och bo i. FORUM Vänersborg tillsammans med samhällsbyggnadskontoret har dragit igång detta spännande, visionära projekt där tanken är att hela Vänersborg ska känna delaktighet och visa att vi kan skapa och utveckla vår stad om alla bjuder till.

Tillsammans är också ledordet för vår Vänersborgsgala som genomfördes i arenan för tredje gången. Tänk vilken härlig känsla när vi klär upp oss, firar våra hjältar, sjunger, dansar och beundrar det enorma utbudet av duktiga vänersborgare. Saga Persson, 6 år, stal verkligen showen på galan när hon sjöng Håkan Hellströms ”Valborg” med pappa som ackompanjatör på gitarr. Bara någon dag innan hade Saga sjungit visan för grannpojken Filip, sju år, och mamma filmade och lade ut videon på instagram. När Hellström hittade den och lade in den på sin instagram fick klippet flera hundra tusen visningar. Inte ett öga var torrt när vi stod upp i Arenan och applåderade denna musikbegåvning från musikhuvudstaden i Västra Götaland.

Detta var verkligen hjältarnas afton. Alexander Möller, TIAB, utsågs till årets unga företagare och Axel Bergstrand fick utmärkelsen Årets företagare. Galans hederspris i kultur gick till Polstjärnepriset och hederspriset för idrott fick Charlotte Österman för sitt strävsamma arbete med Vårruset. Årets evenemang togs hem av Wargöns IK för ”klassbollen”. Fritidsledaren Anne Josefsson som viger sitt liv åt Torpaområdets barn fick TTELA’s hederspris på 20.000 kr.

 

Norrmännen är världens lyckligaste folk enligt FN-nätverket SDSN’s årliga rapport. Detta till trots att resultatet från Deutsche Banks undersökning av priser på en rad varor visar att ölen i Oslo är den dyraste i hela världen. Svensken är minst lycklig i hela Norden även om en öl är 30 spänn billigare i Stockholm än i Oslo. Trots vår olycklighet fortsätter vi att föröka oss i stabil takt och har under året nått 10-miljoners strecket. En av de lokala effekterna av detta är att vi har 7800 personer i Vänersborgs bostadskö. Göteborgarna har ju blivit varse att det går utmärkt att bo i Vänersborg trots att man har jobb Göteborg. Bostadsbyggandet går för högtryck nu och byggkranar tar över stadens siluett.

Vänersborg har en unik infrastruktur. Pendeltåg, två motorvägar, vattenväg till havet och en nära flygplats. I höst har Resemakaren börjat med charter från Malöga till Kroatien. Krönikören som testat detta semesteralternativ jublar. Fyra timmar från ett Blåsut i höstrusk till en solstol vid medelhavet. Här finns en fantastisk utvecklingspotential för vår fina flygplats.

 

Som vi förutspådde i förra krönikan fick Stenson bragdguldet för sin seger i British Open. I år lär det väl bli simmardrottningen Sara Sjöström som simmat till sig till tre världsrekord och tre guldmedaljer i VM. Som rookie till Svenska Dagbladsmedaljen kan Stefan Holms son Melvin tjäna. Han slog världsrekord i höjdhopp för tolvåringar med 187 cm.

Gillets egen världsmästare 2017 är gillebrodern Joakim Lindberg. Tillsammans med sina kamrater i fyrmanssculler för män över 36 år bärgades guldmedaljerna. 5000 roddare från 862 klubbar i hela världen deltog. Tänk vad s-Gunnar ska jubla i sin himmel (för det var väl dit han kom??).

Kajsa Larsson och Kurt Valdefeldt kom hem med bronsmedaljer från Nordiska Mästerskapen i vattenskidor och Frändeforsbon Robert Friberg blev svensk mästare i enduro.

Vänersborgs rugbyklubb har en lång och ärofylld tradition. Årets framgångar innehåller SM-silver i sju-manna, SM guld i F-18 och F-15. Dessutom vinst i SM-finalen mot självaste Stockholm Exciles. Det är 15 år sedan senaste SM-tecknet men nu återfinns 6 vänersborgsflickor i självaste damlandslaget. Gillet applåderar dessa urstarka tjejer!

En annan beundransvärd Vänersborgsflicka är Kristin Back Frisk. Hon gjorde sitt 30:e vasalopp i följd, verkligen en bedrift. Det är som att åka skidor från Vänersborg till Kiruna och tillbaka igen. Blott 15-årige Lukas Larsson tog VM-guld i bangolf för juniorer.

 

Sveriges mest osynliga hiss. Ja, det är som att sväva in i det förgångna. Nu har man nämligen byggt en surrealistisk glashiss på baksidan av Sveriges äldsta museiebyggnad. Väl inne i katakomberna möts man av ett stiligt spöke i form av en uppsnidad och välborstad känd vänersborgsprofil, som det presenterades i lokalpressen. Man måste väl locka med något som ökar spänningen hos gamla flintyxor och uråldriga fjäderfän och då har valet fallit på en avdankad gillekrönikör som vet precis hur en sådan slipsten ska dragas. Med bravur avrundar Håkan ”Smärten” Lind sin långa och varierade yrkesbana som gast på vårt vackra Museum. Som jämförelse kan sägas att vad vore vore Canterville utan sitt spöke?

 

Wulf o Co på Tengrenstop var generalagent för bilmärket Borgward fram till konkursen 1961. Läs gärna en artikel i årsskriften 1992 om detta. I år har svenska Borgward-klubben hittat tillbaka hit med alla sina vänner från hela Europa för att ha sin årssammankomst på Ronnum. Det är verkligen vackra veteranbilar som glider med värdighet genom det svenska vårlandskapet. Precis tvärtom är det med Team Sikhall. Det är muskelbåtar som man färdas i med livet som insats. Magnus Larsson hävdar att hans Fountain 42 lightning gör 82 knop. Sommarens nya rekordtid från Vänersborg till Karlstad är en timma och 20 sekunder. Osökt flimrar en artikel förbi om att alltfler svenskar ansöker om att få sista vilan till havs. Mer än 2000 svenskar har i år beviljats tillstånd från länsstyrelsen att sprida sin aska i havet.

 

Sedan 1 juli är det enkelt att byta namn såväl förnamn som efternamn. Kanske är det dags att ta bort prickarna och kalla oss Vanersborg, eller varför inte Lilla Paris?

Även möjligheten att byta kön har ökat. På tio år har ansökan om könsbyte fyrdubblats. Kanske vi ska slå ihop oss med döttragillet och kalla oss Vänersborgs Henners Gille?

 

Sverige största tävling i klassisk musik för ungdomar, Polstjärnepriset, fyller tio år. Violinisten Alva Holm vann och briljerade i Göteborgs konserthus tillsammans med Göteborgssymfonikerna. Den 20 årige Vänersborgssonen Andreas Patrik Hansson dirigerade. Andreas har skolats av Ulrich Kaatz på Birger Sjöbergsgymnasiet och nyligen har han fått en av två platser i det norska Opptakt som ett program för unga dirigenter och som leder rakt in i den internationella orkestervärlden.

 

Nu ska plastpåsarna bort. Vi ska plastbanta. Synd att en så otroligt praktisk grej gör sådan skada. Det visar sig att plasten hamnar till slut i haven som partiklar och lagras in i våra fiskar. Bröderna får gå hem i garderoben leta upp en sådan där fin läderportfölj som vår ålderman har. Då kan vi i alla fall eliminera plastpåsen från systembolaget.

 

Det började med Anders Borg, vår högt aktade finansguru som genom begåvning, intelligens och flit byggde sig en motorväg in i de allra finaste finansetablissemangen. Men ju högre man hunnit klättra, desto större blir fallet när man tappar taget. Något överförfriskad gjorde Borg ”elefanten” på en privat fest i Stockholms skärgård. Borg snubblade bildligt talat på sin egen snabel. Fallet var tungt och Borg förlorade alla sina fina förtroendeposter. Nu har han visserligen fått fint sällskap i fallet. Det var som en fördämning som brast. Känt folk från hela världen har nu avslöjats som sexmonster och hängs ut i internationell massmedia genom det feministiska uppropet ”Metoo”. Det känns i detta sammanhang tryckt att veta att vårt kära Gille är enkönat. Men det ska också sägas att inte alla karlar har samma glosögda sexfixering som Weinstein och Borg. Ett karaktärsfast och sedesamt exempel på detta är frändeforsdrängen Fingal som en kväll kom hemåkande till gården på en stilig damcykel. Godsägare Gustafsson undrade då vart Fingal fått cykeln ifrån. ”Jo,” sa Fingal, ”ja satt å vänslandes med Lina i granngårn. Så plötsligt drog ho av sig byxera å sa att jag fick ta va ja velle. Och då tog jag cykeln”. Gustafsson fundera en stund och sa sedan eftertänksamt: ”Jo Fingal. Det gjorde du nog rätt i. Linas byxor hade inte passat dig”.

 

Stenhaga,

Allhelgonaafton 2017

 

Epost till oss: info@vanersborgssonersgille.se

Vänersborgs Söners Gille © 2016