Årskrönika

ÅRSKRÖNIKA

HÄR FINNS SAMMANFATTNING AV DE GÅNGNA ÅRET


Åldermannens Introduktion till Gillets Årskrönika 2020


Det var den 26 december år 1906. Konung Oscar II satt på Sveriges tron, Karl Husberg var landshövding i Älvsborgs län och i Stadshotellets festsal i Vänersborg ställde sig Halvord Lydell upp framför en förväntansfull skara Gillebröder för att för första gången läsa en Vänersborgs Söners Gilles Årskrönika. Denna kväll fyllde Gillet ett år och om vår käre broder Lydell visste att han denna kväll skapat en tradition som skulle leva ännu långt över 100 år senare är osäkert. 


Vid varje Högtidsstämma sedan denna decemberdag 1906 har Gillebröderna fått njuta och roas av en krönika över det gångna året. Krönikorna, som tar upp allt från internationella till lokala händelser ur ett vänersborgsperspektiv, har kunnat läsas analogt framför bröderna oavsett två härjande världskrig, spanska sjukan, depressionstider eller andra motgångar - ända tills coronapandemin kom och satte ett tillfälligt stopp för denna form av framförande.


En Gillberoder ger dock inte tappt så lätt och då i synnerhet inte vår mångårige lysande Krönikör Lars Salonen som, med Gillebroder Håkan Lind bakom kameran, här bjuder alla Gillebröder och andra som vill lyssna på Årskrönikan 2020. Gillet håller på traditionerna även om formerna kan ändras - lyssna, njut och roas!Årskrönika 2020

 

Vänersborgs Söners Gille

 

 ”Tillsammans” var det signum som så varmt och kärleksfullt präglade Vänersborgs jubileumsår 2019. Ingen kunde ana att såväl nationella som globala direktiv i exakt motsatt riktning skulle komma att ge det följande året en kuslig domedagskänsla. ”Håll avstånd!”-”Stanna hemma!“ är de regler som gäller sedan pandemin la sin våta filt över hela mänskligheten. Så här i slutet av detta märkliga år är det fortfarande oklart när, eller om vi någonsin mer kan ses under normala former igen. Sommarolympiaden fick ställas in. Den globala turistnäringen har kollapsat. Allt detta har man trots allt ändå förstått och kunnat bearbeta. Däremot att vi tvingats ställa in Gillets Jubileumshögtidsstämma har vi ännu inte förstått hela vidden av. Den obarmhärtighet viruset visat Vårt kära Gille har tvivelsutan skurit som en kniv i Gillets hjärterötter. Till och med vår glädjespridande Ålderman har undsluppit sig ett och annat okvädingsord om det lilla Coronaviruset, som trots sin litenhet (det går ju 10 000 på 1 mm) lamslaget en hel värld. Som den gode pedagog åldermannen är gjorde han oss påmind om att det kunde varit värre. I lokalbladet beskrev han som exempel härpå, den stora stadsbranden 1834, och på en helsida avbildades han med barsk min på kolerakyrkogården och lät oss förstå att ”Det var värre för!” Den oro och ångest som drabbade oss med pandemin i mars är svår att beskriva. Men innan vi har ett vaccin och kan återskapa framtidstro, är det bra att erinra sig hur smittkopporna konstaterades globalt utrotade 1980 och att man i år förklarat Afrika fritt från polio. Det vaccin som är i stöpsleven ingiver ändå hopp. Konsekvenserna av att hålla avstånd, arbeta hemma, hemestra, näthandla och att inte åka kollektivt eller flyga är både tankeväckande och lärorikt. Det är också krafter som formar om vårt samhälle. Näthandeln som exploderat, har t.o.m. fått Systembolaget att ordna med hemleveranser. Ett faktum som gett Svenska Akademin anledning att omvärdera innebörden av ´hemkört´.

 Samlivet i familjen stimuleras och försäljningen av sexleksaker skjuter i höjden. Det finns anledning att förvänta en babyboom 2021. Hjärnan syresätts, näringsämnen och signalsubstanser frigörs och vi känner oss fantastiska vid den hälsofrämjande motion som den fysiska kärleken innebär. Samtidigt rapporteras att de tyska bordellerna fullkomligen går på knäna och man har tvingats sparka personalen eftersom kunderna ligger hemma.

 

Pandemin stängde ner en hel värld, förutom Sverige. Vår nya nationalidol statsepidemiologen Anders Tegnell stod på sig och hävdar, ännu i skrivande stund, att stränga direktiv skall räcka. Om befolkningen är följsam ska Sverige kunna undvika det ”lockdown” som resten av världen lider under. ”Fan tro’t,” sa Relling.

 

För att hålla modet uppe i Gillet diktades följande karantänssnapsvisa på melodin ”Skånska slott och herresäten” :

 

När folkhälsan sviktar då får vi ta smällen.

 

Hålla oss skilda det kräver Tegnellen. 

 

Men snart är vi åter uti samma hus.

 

Firar med OP och får ett vi-rus.

 

 

Krönikans traditionella rapportering från idrottsarenor globalt och lokalt har sin självklara begränsning ett år som detta, när nästan alla sportevenemang har ställts in. Duplantis världsrekord på 618 cm i stavhopp skedde precis före Coronautbrottet och renderade honom en rättmätig Dagbladsmedalj. Nu gäller bara att han inte hinner tröttna innan vi eventuellt får ett olympiskt spel igen.

 

Cykeln har fått renässans när vi inte ska trängas på buss eller tåg. Svenskarna cyklar 2,7 miljarder km per år och nu köps det cyklar som aldrig förr. Våra lyhörda lokalpolitiker har beslutat om nio nya cykelvägar som ska verkställas runt om i våra vackra omgivningar. En vänersborgare som lyfter cykelmotion till en ny nivå är Lars Skantz som cyklade från Riksgränsen till Smygehuk på en vecka. När han kom hem drog han Hallbergsbacken upp och ner 122 gånger. Det gick åt fyra pizzor, 14 000 kalorier, men så samlade han också in nästan 100 000 kr till Cancerfonden. Applåd!

 

Bosse Tallbo kan också samla pengar. För 30:e året i rad har hans ivriga och karakteristiska lockrop i gågatekrysset skapat multum till VHC via billotteriet. Bosse blev heller inte lottlös då han förärades middag hos självaste landshövdingen för sin flit.

 

Camilla Oresvärd har kommit ut med en ny bok Älvdansen, som är uppföljare till den kritikerrosade boken Brudslöjan om Vargön och mystiken kring våra berg. Daniel Stewart som också är bördig från Lilla Paris är debutförfattare till romanen ”Osannolik Vänskap”. En annan författardebut är NÄL-kirurgen Rickard Karlsson som delger oss sina mångåriga erfarenheter av mänskliga möten i boken ”Konsten att möta sig själv och andra.” Extra tänkvärt i Coronatider när såväl handslag som kramar blivit tabu. Statsminister Löfvens ord:”I Sverige tar vi både män och kvinnor i hand”, har kommit i en annan belysning. Likaså slöja och niqab, som en del skolor förbjudit för att det hindrar igenkänning, kommer också i en annan dager nu när många väljer att dölja sig bakom en ansiktsmask. Fast när man ser hur tokigt vissa använder sina munskydd, så begriper man att en del blir gravida trots att de använder preventivmedel. Det påminner föresten om Sven ´Pärlans´ liknelse mellan Trollhättebor och spermier. ”Jo,” sa Sven,”Det är inte många det blir människer av!”

 

Vår kära Emma Hamberg som prenumererar på en plats i krönikan gör sig i år uppmärksammad med tv-serien ”Sommaren 85”. Där har hon döpt om vår stad till Braxinge. Emma växte upp som granne till det ökända porrtryckeriet i Öxnered och med dessa raffinerade minnen skapar hon miljöer på skärmen, som får oss som var med på den tiden, att både skratta och rodna igenkännande.

 

Nästa mediala prenumerant är årskriftsnämndens Bo Knutsson som bara genom att fylla år kablades ut med en helsida i ett trettiotal riks- och lokal-medier i hela vårt avlånga land. Säga vad man vill om vår spänstiga broder men han är en jäkel på att marknadsföra gamla föremål.

 

Fotboll är i sanning en publiksport. Därför blir det pannkaka av allt när publiken utestängs på grund av pandemin. Säsongskort har gjorts om till ”schäslongskort” där tanken är att man ska betala en slant för att få sitta hemma och se fotboll på tv. Jag säger bara: ” Det är ingen succé! ” I och med detta var det inte många som såg när VIF tog klivet upp i division 1, men vi får väl ändå tro att detta osannolika har skett. En rörd gillebroder, lagledaren Hans Adolfsson, kunde glädja sig åt att 13 års kamp ifrån botten i division 5 nu givit detta lysande resultat. Applåd! Framgången har dock sina sidor för nu måste Vänersvallen restaureras för stora pengar för att uppnå och division 1-standard. Men så mycket läktare behövs kanske inte, så länge som publiken inte är välkommen. Ett kamerastativ kanske räcker?

 

Gillebroder Peter Asp har många olika bollar i luften. I år har han varit med om att spela upp Vargöns Pingis till division 1. Även det en lagprestation som heter duga.

 

Vänersborgs idrottsflickor har som vanligt visat framfötterna och rugbylaget tog ännu ett SM-guld. Som grädde på moset förärades lagkaptenen Minonna Nunstedt gillets ungdomsstipendium på 10 000 kr och avbildades traditionsenligt med åldermännen utanför Gillets vackra hus på Kronogatan.

 

Gymnastikföreningen tog en silvermedalj i riksmästerskapet och gillebroder Eddie Prins dotter Nike fick brons i fristående. ’Golden Girl´ lär vara världens största turnering i damboxning. Därför är det särskilt imponerande att Vänersborgsfightern Liza Berger dök upp från ingenstans och vann finalen mot engelskan Maddy Walker vid  tävlingarna i Borås. Vad månne bliva av denna hårtslående puma.

 

Med buller och bång manövrerades vårt kommunalråd Marie Dahlin och kommundirektören Pascal Tshibanda ut för ett år sedan. Nu när gillebröderna Gunnar Lidell och Bo Karlsson lämnar sina rådsposter sker det lugnt och fint och dessa ämbeten axlas av två andra gillebröder, nämligen Henrik Harlitz och Mats Andersson. Gillets herravälde i kommuntoppen bibehålls således på ett betryggande sätt. Däremot kan inflytandet över vår nya Kommundirektör Lena Tegenfeldt behöva ske via andra kanaler. Nu när anställningsintervjuerna till kommunens tjänster sker via en robot så öppnar det kanske nya vägar att utöva inflytande på.

 

Trotjänare som lämnar politiken får man ha fördragsamhet med, men hur det ska gå för Stadsmusikkåren när gillebrodern Ulf Wadenbrandt lämnar över taktpinnen till Mattias Lanhage.  Det står skrivet i stjärnorna. Ulf har firat triumfer som principal guest conductor i Russian Philharmonic Orchestra i Moskva och har begränsat med tid för oss, men Gillet tackar för allt gott du gjort och önskar lycka till. Sparka Putin hårt på smalbenen och säg att han gärna får vara lite snällare.

 

Aurora-festivalen, som bytt namn till Old Ox, har haft det lite stökigt i år av många skäl. Finansieringen från regionen har sviktat, men många röster har höjts för att fortsätta musicerandet och det har resulterat i stabilisering av ekonomin. För Vänersborg, som Musikens regionhuvudstad är det viktigt att stödja denna väletablerade institution även om det kanske sker under lite andra former i framtiden.

 

Vänersborgs Lucia försvann! Plötsligt har tiden runnit ut för denna megatradition i lilla Paris. Ibland sker förändringar så fort att man inte hinner med. Som väl är finns det några som håller koll på riktigt snabba tidsförlopp och på Goethe-universitetet i Frankfurt har man lyckats mäta hur lång tid det tar för en foton att passera en vätgasmolekyl. Det tog 247 zeptosekunder. Det är den kortaste tid som uppmätts hittills. En zeptosekund är 1 biljondel av 1 miljarddels sekund. Det är 0,0 följt av 19 nollor och en etta. Det är när man fattar att man ingenting begriper som man äntligen har förstått.

 

Sverige har fått sin första planet utanför vårt solsystem. Den döptes till Isagel, som var namnet på piloten som styrde Harry Martinssons rymdskepp Aniara. Rymdskeppet kom ju tyvärr ur kurs i atmosfären och styrde vidare ut mot oändligheten. Kanske det hade gått bättre om Isagel före färden ut i rymden gått utbildning hos Henrik Berglund. Henrik är lärare på Vargöns trafikskola och har korats till Sveriges smartaste chaufför. Alternativet hade annars kunnat vara att låta Jessica Meir köra Aniara. Hon blev nämligen i år den första svenska kvinnliga astronauten och den andra svensken efter Christer Fuglesang i rymden.

 

Älgstammen på bergen ökar. Träälgen vid Lilleskog har fått en kalv. Någon ovanligt omtänksam Vargöbo har försett älgen med ansiktsmask och tvättat den så att den skulle föreställa ren och vara svår att identifiera i samband med älgjakten.

 

Kören Björnligan med flera välljudande gillebröder har varit i Spanien och skördat stora framgångar. Sorgligt nog så har körsång visat sig sprida Coronaviruset effektivt, så all körsång ligger i träda tills vidare. Om man inte kan tävla i körsång, så finns det ofarligare tävlingsformer. Fredrik Berglund och David Sereus har genomfört SM i kortspelet ”Finns i sjön ”. Det gick av stapeln på Restad gård och första svenska mästaren blev Carina Torpenberg från Grästorp. 

 

 

De gamla vapendragarna Hinka-Sven och Kalle Förhuden satt i plantaget och drog en spader på den gula soffan vid Mandråparen. Då säger Kalle: ”Har du funderat på varför det blivit så populärt bland gubbarna att klippa sig där nere? ”

 

”Ja,” sa Hinka-Sven. ”Det vet du väl Kalle, hur det blir när man klipper gräsmattan. Då ser ju trädgårdstomtarna mycket större ut”.

 

 

Lilla Paris,

 

Allhelgona afton 2020

 

Lars Salonen

 

Krönikör