Årskrönika

ÅRSKRÖNIKA

HÄR FINNS SAMMANFATTNING AV DE GÅNGNA ÅRETÅrskrönika 2022

 

Vänersborgs Söners Gille

 

Ukraina var nog för de flesta av oss ett avlägset land som vi hade mycket begränsade kunskaper om. När Putin den 24:e februari beordrade om invasion för att återställa landet under ryskt herravälde vaknade hela västvärlden ur den fredsdvala som vi långsamt vaggades in i efter det att Sovjetimperiet upplöstes 1989. Nu blev vi abrupt varse hur blåögt och godtroget vi sett på vår omvärld. Hur nära Kiev och Moskva egentligen ligger och hur ensamma vi plötsligt kände oss utanför NATO. Gasledningarna mellan Ryssland och Tyskland sprängdes nära Blekinge och världsekonomin drabbades av inflation, sanktioner, matbrist och dramatisk ränteökning. 

Strax före detta elände bröt ut hade vi glatt oss åt att Sverige berikats med sin första kvinnliga statsminister, Magdalena Andersson. Ett rutinerat och välutbildat  fruntimmer som snabbt ingav respekt och visade att hon kunde föra sig världsvant och statsmannamässigt i politikens finrum. Resultatet av höstens val innebar dock att hon fick lämna över stafettpinnen till moderaten Ulf Kristersson. Nu är det bara det att en viss Jimmy Åkesson vill vara med och pilla på den där stafettpinnen också. Kanske Ulfs egenskaper som gymnast och maratonlöpare ger honom ett mer stabilt handgrepp än det Jimmy kan åstadkomma, men å andra sidan har ju SD-topparna visat att dom kan hålla hårt åtminstone när det gäller järnrör. 

I vår vackra lilla ankdam har gillebroder Benny Augustsson ledsagat kommunfinanserna till ett rekordöverskott på nästan 200 miljoner. Vad ska man göra med så himla mycket pengar? Vi är många som, tillsammans med arkitekturkritikern och TV-personligheten Mark Isitt hoppas att dessa pengar ska räcka för att rusta upp ”Brödrosten”till god konserthusstandard och dessutom rädda vår unika 106-åriga klaffbro åt eftervärlden. Mark lanserade dessa lysande idéer i sitt mycket uppskattade radioprogram ”Stadsinspektionen”, som fick mycket uppmärksamhet runt om i landet.            

 

Vänersborg har ofta haft svårt att hävda sig i olika kommunrankingar, men nu har vi hittat en kategori som passar Lilla Paris. Vänersborg har nämligen utsetts till bästa cykelkommun av 73 kommuner i Vänersborgs storlek. I dessa tider då miljö och hälsa prisas högt på alla prioriteringslistor är det verkligen en skimrande fjäder i hatten. Grattis! 


En annan som skapat stjärnglans åt vår hembygd med sin fjäderskrud är Rubinnäktergalen i Vargön. Från november till mitten av april lockade han hit tusentals ornitologer från hela Europa som har krupit runt i buskarna med sina motorkameror. Näktergalen lärde sig det karaktäristiska ljudet från dessa kameror efter ett tag och häpna fågelskådare fick höra sina kameraljud härmade av den lyhörda Pippin. Visst saknas den vackra turistmagneten, kanske särskilt av de två skator som lyckades jaga bort katten som just hade tänkt lägga beslag på den vackra fågeln.  Ja, det är nog ingen varelse i vår kommun någonsin, om ens det, som blivit så paparazzad som detta lilla naturfenomen. 

Vänerns vattennivå har varit osedvanligt låg hela året. Netterlid på marinan har beklagat sig och önskat muddring, så att fritidsbåtarna skulle kunna nå fram till kajkanten. Någon som säkerligen var glad för såväl den låga vattennivån som för den uteblivna muddringen var den lastbilschaufför som en fredagseftermiddag i somras missade kurvan Drottninggatan/Hamngatan och körde sin 16 ton tunga lastbil rätt ner i hamnkanalen. Den simkunnige chauffören räddade sig turligt nog iland, men lasten som bestod av betongsäckar och var avsedda till gillebroder Arvid Salonens källargolv på Blåsut, voro alla tillspillogivna. Den minnesgode gillebrodern kanske erinrar sig att en identisk olyckshändelse utspelade sig 1934 då målarmästare Svanberg och trävaruhandlare Larsson, efter en affärsresa till Brålanda, missade kurvan vid Hamngatan och hamnade djupt i det kalla februarivattnet. Först timmar senare när de olycksaliga bärgats till kajkanten kunde den tillkallade Dr Jennische bara konstatera att livet flytt dem båda. 

 

Tro det eller ej, men Bert Karlsson har fått byggnadsnämnden att ändra i detaljplanen för Ursand. Applåd! Samtidigt går det ett envist rykte, som lokaltidningen sprider, om att Bert skall ha vräkt i sig 87 semlor på en dag. Något som, till skillnad från detaljplanens fastställande, dock ännu inte gått att få bekräftat. Bert själv hävdar att han givetvis älskar semlor, men dom måste vara små. Gillebröderna Leif och Bo Johansson på Nordfeldts hävdar att man aldrig i sin semleproduktion haft så små bakverk, men goda däremot. Det bekräftades också när bröderna vann årets semeltävling i TTELA; samtidigt som Bo’s dotter Olivia kvalificerade sig till deltagande i TV-succén ”Sveriges mästerkock”. 

 

Byggkranarna står som ”spön i backen” här i vår expanderande stad. Varner har investerat 1,5 miljarder i Båberg. Samtidigt har släpvagnskopplingar, eller VBG Group, som det väl egentligen heter, växt så det knakar. Det har slagits rekord  i nybyggda bostäder, samtidigt som vår egen hotellkung Ingemar Ljung oförtröttligt bygger ut. Nu har han även lagt Wärdshuset på Dal under sina vingars skydd. Ingemar har slingrat sitt hotellimperium ur pandemins svårigheter på ett smidigt sätt och odlar en företagskultur som renderat honom pris som årets företagare. Synnerligen välförtjänt! Gillet applåderar! 

 

Vart tredje barn i Europa är överviktigt. Tillsammans med att både barn och vuxna i västvärlden sitter stilla i snitt 9 timmar per dag borde vi alla kanske stanna upp och lyssna på gillebroder Bertil Marklunds nya måbra-pod. Där ger Bertil en massa smarta och enkla tips som ökar livsglädjen och förlänger livet. Krönikören som regelbundet undersöker skolbarn i Kenya kan intyga att bland alla tusentals barn jag sett där finns i princip inget barn med övervikt. 

 

Emma Lind, dotter till förre gillekrönikören Håkan Lind,  har debuterat med en feelgood-romanen ”En man till Amanda” som charmant och underhållande beskriver kärleken så som den frodas i ett bohuslänskt kustsamhälle.  

Camilla Oresvärd, författaren bakom Vargönserien, har också kommit med en ny roman, Cirkusprinsessan, som utspelar sig i Vargön. Detta lilla samhälle som äntligen verkar få leva upp till sitt spännande namn. Nu har nämligen vargen siktats såväl på Restad som på Vänersnäs, så nu gäller det att hålla sina vovvar inomhus. Dessa fyrbenta vänner som nu också fått en egen datingapp, Dog Dator. Där kan man kanske få hjälp att hålla koll på var vargen befinner sig, samtidigt som man smidigt kan ragga upp löpande tikar och pilska hannar. Antar att husse och matte är behjälpliga med kontaktskapandet så det inte blir för mycket skällsord på nätet. 

Vänersborgstjejen Maria Nohra  spelar Birks mamma Undis när Ronja Rövardotter nu blir TV-serie. Alla vi som lipade ihop när denna, Tage Danielssons sista filmsuccé gick upp 1984, kommer givetvis att sitta klistrade framför tv:n. 

Gillebroder Wadenbrandt tar nya kliv i musiklivet. Nu gör han musik till dataspel tillsammans med Andreas Waldetoft på Paradox Interactive, som är en av världens främsta utvecklare av strategispel. Samtidigt får Ulfs dotter Ida Vänersborgs kulturstipendium 2021 för sitt framgångsrika fiolspel. 2022 års kulturstipendium går till dansaren Nathalie Schmidt Eriksson. 

På nationaldagen förärades Björn Hård af Segerstad och Helen Mossberg var sitt kulturpris för sina mångåriga och grandiosa insatser i stadens profana respektive sakrala ljudvärld. Hoppas att denna uppmuntran lockar till att bjuda oss på ytterligare många musikupplevelser i dessa musikgiganters regi. 

 

Isbanan i Plantaget blev sensationellt lyckad. Att locka barn och unga till den typen av fysisk aktivitet är väl satsade pengar. Hoppas verkligen på fortsättning då det dessutom ger en härlig underhållning åt pensionärerna som sitter på de gula bänkarna och matar duvor. Nu när vi ska få en kommunkoreograf för 400 000 SEK så kanske denna glada och förväntansfulla publik får se lite isdans? 


Hinka-Sven och Kalle Förhuden satt just där i solskenet på en gul parksoffa och skroderade om varför det var så mycket bättre just här än på andra ställen i världen. Då frågade Kalle: 

-”Du Sven. Hur gammal är du egentligen?” 

-”69”, sa Sven.           

-”Jaså! Jag trodde du var 70.” 

-”Du vet, jag bodde ett år i Trollhättan. Det räknar jag bort.” 

 

Gillebrodern Svante Tengblads hotell Albert, som för övrigt ligger just i Trollhättan, lanserar en raffinerad marknadsföring som kallas babyboom. Om en gäst kan uppvisa en nedkomst inom 9,5 månader efter en natt på hotellet får gästen en ny kostnadsfri övernattning. Ett erbjudande som knappast kommer att överutnyttjas, men som ändå kan bidra till att göra livet lite extra lustfyllt. 

 

Det är ju nästan lite pinsamt att två utav årets största svenska idrottsbragder utförts av Trollhättebor. Först givetvis Nils van der Poels skridskoguld i såväl OS som VM, men också Kristian Karlssons guld vid VM i bordtennis. Vi måste givetvis lyfta på hatten!             

Hos oss är det tjejer som står för bragderna. Vänersborgs rugbydamer tog SM-guld både i seniorklassen och 18 års-klassen. Sedan bidrog VRK-tjejerna Maja Meuller och gillets ungdomsstipendiat Minonna Nunstedt till att landslaget lyckades nå VM-kvalet i Rumänien. I bowling-SM tog Jessica Nilsson och Linda Haglund var sitt guld och Vargön-brotterskan Olivia Henningsson golvade allt motstånd i 68 kg-klassens fristils-SM. 

VFK:s damlag spelade sin första säsong någonsin i division 1. 

När sedan stadens järnladies Malin Karlsson och Åsa Prebensen genomförde en äkta Ironman i Kalmar, så står inte bara gillebrodern, Putte Carlsson, Malins stolte make, utan hela Gillet upp och applåderar. 

 

Leif Bengtssons häst Costa Schorta har väl gjort skäl för namnet, för nu säljer gillebrodern av hela menageriet. Bidragande till detta beslut var väl sannolikt den härva av finansiella otillbörligheter som några olycksaliga vänersborgsföretagare varit så insyltade i, och bokstavligen rotat sig fast i, under flera år. Sista ordet är kanske inte sagt, men det lutar nog ganska kraftigt mot att en avsevärd del av den närmsta framtiden för dessa gossar torde bli tämligen inrutad. I den omgivningen, där dom då befinner sig, är det nog en riktig bedömning att Costa Schorta inte gör sig så bra. Kanske vår gillevärd Lundborg kan hitta en något mer passande skjorta. Förslagsvis en i tagel? 


Att avvika från den smala, sanna  vägen genom livet kan bli kostbart, inte bara för de som skakar galler. Utredning och rättegångar belastar oss skattebetalare med tiotals miljoner. Nästan lika mycket kostade den socialdemokratiske riksdagsledamoten, tillika ordförande i riksdagens skatteutskott, Jörgen Hellmans orättmätiga arvoden som han lurat till sig när han hyrde in sig hos vårt dåvarande kommunalråd Bo Carlsson i Brålanda. Denna spektakulära manöver bara för att han skulle hamna på valbar plats i vår kommun. I sådana lägen är man glad att Uppdrag Granskning finns. Även om miljonerna är förverkade och något straff inte utmätes, så får han i alla fall skämmas! Om sedan de här syndarna vill krypa till korset och botgöra, så har en sådan möjlighet just åstadkommits här hos oss. Sista delen av pilgrimsleden mellan Santiago de Compostela i Spanien och Trondheim i Norge är nämligen fullbordad. Det är den sträckan som knyter ihop Dalslands och Göta älvdalens delar av denna klassiska vandringsled. Visst kan ni alla, ganska lätt, se framför er hur gott det skulle göra de välväxta herrarna Bengtsson och Hellman att traska den 368 mil långa promenaden från Spanien till Nordnorge för att få syndernas förlåtelse. 

Raffinerade svindlerier är alltid svåra och dyra att utreda och strafflägga. Enklare med raka puckar som när den där skåpbilen körde in Elon-butiken på Edsgatan.  Lite skadegörelse, men lätt infångat och utrett. Som när det äldre paret i Kvänum blev åsyna vittne till ett äkta bankrån. Den maskerade rånaren befallde alla att lägga sig på bankgolvet, men den äldre mannen vägrade. Lägg dig själv, skrek han åt rånaren. ”Jag är civilagent!” 

Rånaren viftade lite med sitt vapen, varpå mannen skrek igen:”Ge dig! Jag är civilagent!” 

Hustrun som låg på golvet ryckte maken i byxbenet och viskade:”Gustav, du är inte civilagent. Du är senildement!” 

                              

Stenhaga 11 nov 2022 

 

Lars Salonen

 

Krönikör