Årskrönika

ÅRSKRÖNIKA

HÄR FINNS SAMMANFATTNING AV DE GÅNGNA ÅRET

Årskrönika 2019

Systembolaget har flyttat från stan! Mer eller mindre hysteriska uttalanden kom från handlarna i centrum som tyckte att kommunen handlat oansvarigt mot de redan hårt pressade butikerna runt gågatekrysset. När de värsta stormarna bedarrat visade det sig att kommunen inte alls kan påverka Systembolagets etableringsfilosofi. Dessutom fick Vänersborg nu ett större, modernare systembolag bara några hundra meter österut på gamla ”Tändstickens” område. Bra parkeringsmöjligheter som redan inneburit att man lockat en ny publik. Rätt hanterat kommer detta medföra en delvis helt ny kundkrets som även gågatebutikerna kan locka till sig. Centrum har också fått ett nytt dragplåster som öppnar i dagarna i gamla Skaraborgsbanken, nämligen Espressohouse. Bra jobbat av fastighetsägare och gillebroder Leijon och co. att locka hit denna attraktiva ”fikakedja”. Nu gäller bara för gillebroder Lars Rudström, som är projektansvarig för stadskärnearbetet, att tillsammans med sina kreativa stadsplanerare ordna en bra kommunikation mellan dessa handelscentra. Kanske inte så dumt förresten för Vänersborgarna att ersätta alkoholen med kaffe. Kaffe har ju en massa positiva effekter på det mesta hos människan utom möjligen sömnen. Där är ju alkoholen överlägsen. Detta påminner om gillebrodern som sent en natt blev stoppad av den legendariske vänersborgskonstapeln ”Armar o Ben”, som artigt undrade vart brodern var på väg denna sena timme. ”Jag är på väg till ett föredrag som handlar om alkoholmissbruk, påverkan av detta på den mänskliga kroppen och det negativa inflytandet utav rökning och att vara uppe sent på nätterna”, svarade brodern. Förvånat frågade då ”Armar o Ben” vem som håller ett sådant föredrag vid den här tiden på dygnet. Brodern svarar då uppgivet: ”Det kommer min hustru att göra.”
”Tillsammans” är det geniala ledordet för stadens 375-årsfirande. Det började lite dramatiskt med att strömmen gick precis när de rekordmånga födelsedagsfirarna just skulle smaska i sig sin tårtbit på Idrottscentrum, men i samma ögonblick som man skulle dra igång reservaggregatet sken arenan upp igen och vi kände att ”tillsammans” får en speciell mening, när man upplever gemensam spänning. Det fortsatta firandet inramades musikaliskt under året med publikrekord på Diggiloo’s magnifika konsert på sanden och en spektakulär uppsättning av ”Chess in Consert” i Arenan, virituost ledd av musikskolans hörnpelare och charmtroll Anna Bornander. Mer än hundra musikanter på scenen toppades med en handfull solister från Göteborgsoperan. En stolt krönikör fick, i all blygsamhet, spela med som recitatör.

Efter höstens val blev rikspolitiken trasslig och inte förrän i januari fick den tålmodige talmannen Andreas Norlén vår socialdemokratiske svetsare från Ådalen att via ett 73-punktsprogram styra skutan vidare tillsammans med MP, C och L. I Lilla Paris’ politiska och ankdamm flöt politiken lugnt på med S, C och MP tills retorikens havsörn seglade upp ”svart mot den gyllene sky”. Dundrade ner och satte klorna i kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin. Anklagelsen om att hennes språkbruk under en följd av år varit kryddat med såväl sexism som rasistiska uttalanden fick Marie att ta sin Mats ur skolan och dra till Melleruds politiska spelplan. Vet inte om man är okänsligare för lingvistiska grodor i Mellerud, även om det av tradition är hårdare bud där. Man kanske helt enkelt är modernare? Sett i ett internationellt perspektiv så är ju Dahlins språkbruk sådant som numera har mäktiga förespråkare i såväl Vita Huset som på Downing Street. Gillets eget moderata kommunalråd Gunnar Lidell, som satt igång detta etiska uppror, kan i alla fall glädja sig åt att få äran av att Vänersborgspolitiken nu fått nya etiska regler, samtidigt som han blev av med en mångårig politisk kombattant.


Eftersom allt ont har något gott med sig, så har kommunstyrelsen nu fått en ny, stabil ordförande. Skolad i idrottsrörelsen och sprungen ur ett långt arbetsliv inom fackföreningsrörelsen har nämligen Benny Augustsson tagit plats i förarsätet för den kommunala politiken. Må han vakta sin tunga så han får sitta säkert tills han en dag gör sig förtjänt av ett medlemskap i Gillet.


För att förbättra kommunens ekonomiska hushållning fick kommundirektören Pascal Tshibanda 450 000 kr till förfogande. Fyra konsulter som betalades 2.350 kr per timma, vardera, anlitades för detta höga syfte. De lär få jobba på som sjutton om de ska hinna med något vettigt innan stålarna är slut. Det är ju dyrare än att gå till tandläkaren! Oklart om Pascal hann räkna ihop alla besparingar som denna investering skulle inbringa för strax därefter fick han sparken av kommunalråden och fick gå på dagen. Bristande förtroende och oenighet om ledarskapet motiverade man uppsägningen med. I skrivande stund har inte den egentliga orsaken offentliggjorts, men det som göms i snö......och så vidare. Det sipprar givetvis fram så småningom och får väl då sin plats i en annan krönika.


Notre Dame, detta världsarv från 1300 talet har stått i ljusan låga till hela världens sorg och häpnad. Den 700 år gamla ekstommen brann som fnöske, men turligt nog gick inte allt upp i rök. Världens miljardärer slogs omedelbart om att få finansiera restaureringen. Så är det tyvärr ännu inte fallet med kommunens sessionssal. Det 46-åriga mögelskadade råttboet jämnades med marken, utan att ett återskapande vare sig är planerat eller finansierat. Som om detta inte vore nog så läcker resten av kommunhusets tak in vatten, en sjuka som såväl Arenan som VHC’s hockeyhall drabbats av. Kommunens ekonomi är för närvarande så ansträngd att de genomgående renoveringar som dessa tak behöver kan innebära att man tar sig vatten över huvudet!!


De svenska fotbollsdamerna imponerade genom att komma hem från VM med heroiskt tillkämpade silvermedaljer. Gillebroder Martin Fredman var säkerhetsansvarig för våra duktiga fotbollsstjärnor och bidrog givetvis till framgången på ett blygsamt men sannolikt helt avgörande gillemanér. Diskuskolossen Ståhl kastade längst i VM och Duplantis hoppade lika högt som guldmedaljören i stavhopp, men fick nöja sig med silver på grund av tidigare rivningar. Djupast intryck gjorde dock Angelica Bengtsson som bröt staven i själva upphoppet och chockade en hel idrottsvärld när hon reste sig, hittade så småningom en ny stav och flög sedan gracilt över ribban, som om inget hänt. Vänersborgs rugbydamer säkrade andra raka SM-guldet, medan konkurshotade IFK fick glädja sig åt att värsta derbykonkurrenten Villa vann SM-guld och att IFK’s 51-årige försvarsgigant Pavel Franz blev ny förbundskapten i Ryssland. Vår största idrottsförening Onsjö golfklubb fortsätter att glänsa. Per Längsfors kvalade som första Onsjö-spelare in till Europatouren och Viktor Hagborg-Asp blev svensk juniormästare i golf. Men så har också förre kassafogden Göran hållit många morfaderliga tummar hårt för att allt skulle rulla rätt.


Gillebrodern och salladskreatören Leif Bengtsson engagerar sig i allsköns idrotter, fast inte i första hand med eget fysiskt deltagande. Den senaste tävlingsarenan för Leif är travbanan. Leifs kuse kommer med i årets krönika bara för sitt namn. Hästen är nämligen döpt till det humoristiska och träffsäkra namnet Star Costashorta. Namnet lär vara taget ifrån gillevärden Erik Lundborgs garderob.
Ett annat Vänersborgsgäng som tar sig fort fram på tävlingsbanorna utan egen energiförlust är Team Sikhall. Med en monsterbåt som gör 200 km i timman har de varit i Köpenhamn och sopat banan med konkurrenterna i Copenhagen Poker Run. ”Vi tog hem hela tjottaballongen”, som kapten Magnus Larsson uttryckte det. Visste ni förresten att Vänersborgssonen Tony Fransson vunnit svenska mästerskapet i biljard och tagit 23 medaljer i EM? Det är annars sånt man lär sig i de fantastiska krönikor som gillebroder J-O Gustafsson skriver i Vänersborgaren. Applåd! Vänersborgsgossarna Marcus Johansson och Jesper Andersson cyklade Vänersborg-Marseille på 27 dygn och Kristin Back Frisk fullbordade sitt 32:a vasalopp. Kristin är säkert jättenöjd att hon nu kan träna vid skidstugan kvällstid då kommunen renoverat elljusspåret och monterat ny ledbelysning.
Det är viktigt att se när man är ute i naturen eller på gatan, men också att synas. De gula västarna i Frankrike, som först var en protest mot höga bensinpriser, har nu blivit ett bra, trendigt mode. Var 24:e sekund dör någon i trafiken i världen. Fotgängare och tvåhjulingar är mest utsatta. Elcyklar och elsparkcyklar glider i stigande antal snabbt upp som nya riskfaktorer. I Linköping har en elcykelstolle åkt fast då polisen klockade honom för 98 km per timma. Att de alltför snabba motorcyklarna kallas för donatorambulans är ju kännt, men här kommer en ny, något makaber uppmaning: ”Alla ni som går ute kvällstid utan reflexer. Anmäl er till donationsregistret! Ni kan rädda liv!”


Att rädda livet på jorden är också det rena och enkla budskap vår senaste lilla gigant på världens miljöpropagandistiska arena predikar. ”How dare you!”... dundrade den 16 åriga världsstjärnan i FN, så att en hel värld höll andan. På ett drygt år ifrån ifrågasatt skolskolkare till historiskt retorikfenomen. Detta är bara början. Greta Thunberg lär göra sig plats i flera framtida krönikor.


Vänersborgsförfattaren och mediaprofilen Emma Hamberg är också en stark kvinna som låter sin röst höras. I senaste boken ”Resten av allt är vårt”, som är en självbiografisk, känslomässig roman om dramatiken kring makens sjukdom, visar Emma prov på hur svåra saker kan beskrivas med humor och värme. Årsskriftsnämndens Carl Bernling kom i julas också ut med ett självbiografiskt verk i form av en bilderbok som berör och som gick till samtliga vänersborgares hjärtan. Vårt besöksnäringsgeni Maria Engström-Weber gav till 375-årsdagen också ut en vacker bildbok om vårt kära Lilla Paris. Alla dessa alster har en given plats i en sann gillebroders bibliotek.

Bara några dagar efter förra högtidsstämman lämnade förre åldermannen Stig Larsson brödrakretsen. Denne vänfaste och kärleksfulle gillebroder, som under 15 år, med fast hand ledde vårt kära Gille, kunde fylla en helt egen krönika med allt han gjorde för Gillet och för Vänersborg. I tacksamt minne bevarad.

Musikhuvudstaden i västra Götaland växer i betydelse i musiksverige genom att Aurorafestivalen, Polstjärnepriset och jazzkurserna ökar i intresse och deltagarantal för varje år. Som något av kronan på denna mångåriga ambition från kultur och fritidsförvaltningen är bildandet av Nationellt Centrum för Musiktalanger. Gillebroder Håkan Alfredsson har som spindeln i detta musikaliska nätverk nu knutit ihop säcken och Vänersborg har genom fullmäktigebeslut accepterat oatt leda denna nationella musikutbildning för svenska talanger som spelar orkesterinstrument. Vänersborgs blir härmed samlingspunkt för sådana supertalanger som violinisten Angelo Lundström som redan i höst fått plats på Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Det går en varm rysning genom kroppen varje gång jag tänker på Angelos konsert hemma i vårt vardagsrum på Krönikörens sjuttioårsdag.


Håkan, Smärten, Lind delade ut gillets musikstipendier ur Elis Ullmans minnesfond. 10 000 kronor till orgelfenmenet Camille Bloche och lika mycket till trumpetvirituosen Sofia Mahan. Traditionsenligt förgylldes föreställningen i kyrkan av Vargöns symfoniorkester under ledning av gillemedaljösen Anna Bornander.

Vänersborg växer. Bostadsbyggandet är både till antal och variation imponerande. Bland hundratals traditionella lägenheter på Holmängen har också ett tropiskt paradis i form av Bovieran etablerats. På andra sidan östra vägen har Mattladans Erik Norling byggt ett sy-hotell där man övernattar och tråcklar ihop trådarna i ett slags sy-lan. Erik verkar ha lyft sy-ber till en ny nivå. Hotellkungen och gillebrodern Ingmar Ljung tar hand om och gör om det vackra trähuset Södergatan / Östergatan till vandrarhem. Som allt annat den gossen tar i, så lär detta bli en i raden av framgångssagor. På Bert Karlsson har det inte förbrukats så mycket trycksvärta i år. Detta till trots så har han arbetat upp Ursand till en av Sveriges 15 femstjärniga campingplatser. Fast man bygger så det knakar har inte alla som velat bo på denna attraktiva badort fått plats i sommar.
Lars-Göran Lidén är entreprenören som skapat helt nya attraktiva boenden utefter strandkanten på Holmängen. Med sjöutsikt, utan bygglov har han till alla naturvänners stora glädje satt upp 37 fågelholkar. Krönikören som fick stipendium från ”småfåglarnas vänner” i realskolan jublar givetvis.
Det gäller att vi håller oss vän med naturen. Enligt artdatabanken står både älg och skogshare nära en rödlistning. Trösten kan kanske vara att man i trakten kring Thailand och Kambodja förra året upptäckte 157 nya djur- och växtarter. Tage på Blåsut, som av TTELA-läsarna utsågs till årets lussekatt, ser gullig och beskedlig ut i reportaget, men faktum är att tamkatterna är det största hotet mot våra småfåglar. Sånglärkan, som är på väg att försvinna, är sorgligt nog en läckerbit för Tage.


VBG group gör sitt bästa år någonsin samtidigt som man köper ett företag för 25 miljoner vars tillverkning i bästa fall hamnar här i stan. Gillebroder Richard Berglöf på Kalasboden, vår uppskattade hovleverantör av gilleburgare och andra smaskigheter etablerar sig nu även i Trollhättan, ett växande arbetarsamhälle nedströms Göta Älv. Så gör även fotografen och gillebrodern Clas Carlssons efterträdare Peter Wahlström. Undrar vad som lockar där?


ICA Älgens nya butikschef Kristoffer Russo har på ett knappt år gjort sig känd i hela ICA-koncernen för sitt lyckade system att minska matsvinnet i butiken till hälften. Han har också tagit fram en egen midsommarmust och en Vargö-öl. Vad bliva av denna kreativitet.


Igenkänningsfaktorn är alltmer viktig ju äldre man blir. Årskriftsnämndens Bo Knutsson som nördat i rutan i 30 år känns det bekant och tryggt att vila ögon och öron på på torsdagskvällarna under vintern. Nu har vi också appar som känner igen både blommor och svampar och det är bara en tidsfråga tills man kan hålla telefonen mot någon vi glömt namnet på, så får vi allt från födelsedata till vad hen åt till frukost. Kusligt hur snabbt den utvecklingen går. Var det måhända bättre förr, eller ju för desto bättre som antikhandlaren säger. Inte ens 1 kg är vad det har varit. Platinaklumpen i Paris som var ett riktigt kilo fram till 20 maj i år är skrotad och ersatt med en definition som utgår från Plancks konstant. Kolla det när ni väger era tomater på Kvantum om dom verkligen utgår från Planck, så ni inte blir lurade på några C-vitaminer.


BMI är i alla högsta grad viktberoende och tyvärr inte alls konstant utan pekar brant uppåt för alla åldersgrupper. Lite tröst gav överviktsforskaren Erik Henningsson när han påstod att övervikten kan bero av trauman i barndomen. Alltså inget att vare sig oroa sig för eller göra något åt. Trots att nu hälften av Vänersborgarna är alldeles för tjocka, så är nio av tio ändå nöjda med sina liv. Kvinnorna dock något nöjdare än männen. Kan det vara anledningen varför ansökningarna om att byta kön sjufaldigats på några år?


Även om larmrapporter om bristande kondition och övervikt har drabbat oss sjuttioåringar, så har våra depressioner minskat. Gillebröderna, som sedan i våras kan glädja sig åt det nya utegymmet för seniorer på Sjövallen, kommer givetvis inom kort att bättra på denna friskhetsstatistik och imponera på varandra med fina siffror på blodtryck och kolesterolvärden. Då riskerar det inte att bli som när den åldrade, lätt arbetsskygge, före detta kommunalarbetaren Kalle Förhuden och hans kompis Hinka-Sven satt på en av de härligt gula sofforna i vårt nya plantage och skroderade om sin vikande hälsa för varandra. Hinka-Sven bar trots sin höga ålder en siluett av den kraftkarl han var som en av södra Dals starkaste drängar i mitten av förra seklet, men Kalle Förhuden, som fått sitt öknamn för att han hade som vana att dra sig undan så snart det vankades arbete, hade just kommit från vårdcentralen och var ganska nedslagen. Inget var bra! Blodtrycket för högt. Kolesterolen kass. Konditionen vikande. När Hinka-Sven frågade om inget var positivt, så sken Kalle upp då han erinrade sig HIV-testet ändå var positivt. ”Det låter på dig som du är klar för slaktbänken”, sa Hinka-Sven. ”Jag däremot, känner mig som en nyfödd. Flintskallig och utan tänder, och nu tror jag att jag har kissat på mig.”

KISIMA
Allhelgonaafton 2019

Epost till oss: info@vanersborgssonersgille.se

Vänersborgs Söners Gille © 2016