Årskrönika

ÅRSKRÖNIKA

HÄR FINNS SAMMANFATTNING AV DE GÅNGNA ÅRET

Årskrönika 2018


Att verkligheten överträffar dikten är en floskel som en ärrad Gillekrönikor blivit varse genom åren, men att Sveriges, för att inte säga hela världens högsta litterära etablissemang skall rämna för att en helt osannolik verklighet blottas  inför akademi ledamöternas bleka nunor är trots allt fortfarande en gåta. 2018 var året då Nobelpriset i litteratur inte delades ut för att den promiskuöse maken till en av akademiledamöterna inte bara knullat runt bland kultureliten i Stockholm, utan dessutom avslöjat flera nobelpristagare innan de offentligt eklaterats. Jean-Claude Arneaux heter sexmonstret och när 18 kvinnor offentliggjorde de sexuella övergrepp han utsatt dem för, satte det en eldslåga under det som runt hela världen kom att kallas MeToo-rörelsen. Allt talar för att detta bara är början på ett tillfrisknande i synen på hur vi ska leva i samverkan och likställdhet mellan könen.


När vi söker speglingen av den där usla världen i Fridas Lilla Paris så glesnar det mellan de dramatiska rubrikerna i lokalpressen. Förra året fick vi gudbevars en pusshållplats i Plantaget som kan tänkas locka till känslomässiga närmanden och i år har vi fått en mistel monterad för att locka oss att blanda våra kroppsvätskor. Kanske småstadsidyllen håller tillbaka de alla mest flagranta övertrampen och kanske att denna fantastiska supersommar 2018 gjort oss mer toleranta och medmänskliga. Gillebrodern och vädergurun Ingemar Wänerlöf har regelbundet informerat oss om detaljer i de värmerekord som vi svettat oss igenom denna sommar.

När Sveriges älskade fotbollsherrar gick till kvartsfinal i VM, så blev det så varmt för alla som bäljade sig igenom den matchen i plantagets öltält, att man kände sig tvingade till ett gruppdopp i torgfontänen. Tur att det glädjedoppet inte skedde på Jacoben, för den trampolinen slets ut av allt skuttande där i somras. Troligen blir det dock en ny trampolin om man får tro vår nye samhällsbyggnadschef Andreas Knutsson.


Sommarens extrema värme och torka medförde omfattande skogsbränder i mellansverige. Hela Sveriges brandkårer deltog i släckningsarbetet och även vår lokala räddningstjänst bidrog med heroiska insatser. För gillebrodern i gemen inskränkte sig detta nationella katastroftillstånd till att han snuvades på den traditionella hjälterollen som grillmästare, eftersom den älskade utomhusgrillen förbjöds på grund av den stora brandrisken.

Att glänsa med huvudhopp i det 26-gradiga vänervattnet medförde också allt större risker eftersom vattenståndet i Vänern sjönk, så till den milda grad, att det i skrivande stund befinner sig på endast 2 cm över referensytan på sjökortet. Ett faktum som tillfälligt minskat det tillåtna djupgåendet för vänersjöfarten med hela 15 cm.


Sedan 15 år samlar jag årets TTELA och Vänersborgaren i en hög, för att några veckor inför högtidsstämman bläddra igenom de ca 360 tidningarna.

På dessa 15 år har högen vuxit från ca 60 cm till ungefär 1 m. Vet inte om det är bilagorna, papperskvaliteten eller mängden artiklar som orsakat tillväxten, men några, om än ovetenskapliga reflektioner har jag gjort.

Det står till exempel mer om Donald Trump än om Bert Karlsson i TTELA. Bert som annars i flera år varit lokaltidningens speciella favoritobjekt. Visserligen gör sig Trump intressant när han föreslår att lärarna i USA skall bära vapen för att motverka skolskjutningarna. Berts mest spektakulära uttalande under året blev: ”Skara är rena jävla Nordkorea.”

Det blir också allt mer spaltmetrar om nationella halvkändisar, som i sig kan vara läsvärda, även om det inte är skrivet av våra lokala reportrar. Dessutom kan dessa artiklar ofta läsas i annan stampenpress. Nästan alla lokala inslag i TTELA inleds som väl är med ortnamnet varifrån artikeln härrör. Det förenklar för gillekrönikören som inte behöver ödsla tid på allt som skrivs om grannkommunerna. Tyvärr känns det dock som det blir allt mindre kvar åt Vänersborg i TTELA. Därför är det desto viktigare att vi har ett alldeles eget organ för oss själva nämligen Vänersborgaren (Även om det blir lite repetitativt där också ibland).

När jag bläddrar i min tidningsstapel får jag plötsligt se en annan lika tokig Pappersstaplare, Rolf Glennman från Vargön. Han har samlat reklam i 27 år. Det blev 800 kg!! Jag får nog ta och väga tidningarna nästa år.


Kring musikstaden Lilla Paris strålar all tänkbar glans. Ulrich Kaatz  fick, som verksamhetsledare vid Vänersborgs musikakademi, Kungliga Musikaliska Akademiens medalj för tonkonstens främjande. Där är vår egen musikskole-Ulrich i fint sällskap med bland andra Birgit Nilsson och Monica Zetterlund. Ulrich är givetvis inte ensam i detta enormt framgångsrika arbete, som har anor ända från Sture Nilsson och Tommy Hanssons tid som mästerliga musikstjärnor på den vänersborgska musikhimlen. Det har dragits i viktiga administrativa lobbytrådar från kultur- och fritidschefen Håkan Alfredsson och en entusiastisk stab därunder.

Polstjärnepriset som nu är en fullvuxen och mogen skapelse utav detta strävsamma musikgäng har än en gång blixtrat till och vänersborgsgossen Angelo Lundström blev som endast 14-åring tvåa i denna stenhårda konkurrens. Framgången förde honom tillsammans med övriga i Young Strings Academy till ett framträdande i Skavlan inför 2,5 miljoner svenskar. Applåd!

Johanna Ander Jung som vann årets polstjärna deltog i en svensk TV-produktion på bästa sändningstid från finalen i Edinburg. Sånt förstärker det Vänersborgska varumärket. Det gör även gillebrodern och riksspelmannen Einar Hansander som givit ut en ny låtsamling dalsländskt folkmusik. 385 låtar från Åmål till Frändefors. Undrar om min mamma Ainas visa från Sikhall kom med där?


Bört i ett dike,

jämt i ett vässebo,

’hit och dit’.

Nu vell jag spy.

’I där dansade vi’

Med en sopelemmel

Å en pärlekrans.


23 % ökade gästnätterna i Vänersborg medan Trollhättan ökade 4 % och snittet i Sverige var 3,4 %. Bygger man ut sin camping med rullebo, spa-anläggning, flytande sommarhus och investerar 50 miljoner per år, så ger det resultat. Bert Karlsson vill bygga Sveriges bästa camping och det är han på god väg med. Bara han inte trasslar in sig för mycket i politiken igen. I år har han turnerat med kristdemokraterna för som Bert säger:”Ebba är en himla go tjej och så sjunger hon så bra.”

Under valrörelsen avslöjade Bert att en av de höga Stockholmspolitikerna med svetsarbakgrund hade råkat hamna på en bordell och fick lite dåligt samvete, vilket ju vem som helst i samma situation kan drabbas av. Han urskuldade sig då till den lättfotade damen: ”Du ska ändå veta att jag är en ärlig politiker som också håller mina vallöften.” Då ska jag berätta en hemlighet för dig sa hon. Jag är oskuld.


Vi har också fått ett schlagermuseum på Ursand, ett dockmuseum på Residensgatan och så har Nordiska Tomtemuseet fått nya lokaler i Håverud. Vår retrospektive ålderman måste jubla över allt som tas tillvara. Särskilt nu som den gamla Aarhuskranen i hamnen fått skatta åt förgängelsen och vår stolta järnvägsbro hänger väl på gärsgårn som man säger. Dessutom lever Öxnereds karaktärsmonument stationshuset under starkt rivningshot. Kanske dags för Gillet att ta till lite historiska brösttoner.


2018 blir utan Nobelpris i litteratur och inte fick vi heller några nya historiska betraktelser från våra lokala författare viket de skämt bort oss med i flera år. Kanske är det nya medier som lockar våra historieberättare? I skrivande stund ryktas dock att vår gillefotograf Carl Bernling skall ge ut en fotobok lagom till julhandeln. Spännande!


Stadsvandringarna travar dock på i god takt och lockar horder av lokalpatrioter som fängslas av Peter Johanssons makalösa berättarkonst. Den typen av kulturmotion skulle helst nå lite bredare lager. Det är nämligen så att 54 % av Vänersborgarna är överviktiga eller till och med feta. Det är en klen tröst att det i Lilla Edet är hela 62 % som lider av samma välfärdsåkomma. Särskilt som all forskning pekar på att övervikt är en av de fem säkraste faktorerna som ger ett kortare liv. På Tjärnö Havsfiskelaboratorium odlar man läcker tång och smaskiga havsborstmaskar och hos Fazer i Finland blandar man inte längre bark i brödet, som på fänrik Ståls tid, utan näringsriktiga insekter som innehåller järn och vitamin B-12. Jättenyttiga grejer som tillsammans med ett rekommenderat långsammare tuggande skall korta svångremmen och förlänga livet.

Om man samtidigt vet att svensken i snitt sätter i sig 1,4 kg godis per person bara under påskdagarna, så kan man givetvis gripas av ångest och självdestruktiva tankar. Då är det väldigt skönt att veta att vänersborgsföretaget Norautron tillsammans med psykiatriska forskare tagit fram en elektronisk manick som hejdar förtvivlade själar att begå självmord. Sedan kan man ju undra varför alla strävar efter ett LÅNGT liv. Fyra av fem svenskar ser ändå åldrandet som en enda trist nedförsbacke utav ensamhet och elände åtminstone enligt modern sociologi. Var femte däremot genomgår gerotranscendens i sitt åldrande. Det är kunskapen om det positiva åldrandet och det åldrandet har 15 kännetecken varav ett är ”Mogen emanciperad barnslighet.” Det tycker jag verkar vara en typisk profil utav en sann gillebroder.

Innan vi lämnar kosten måste vi få urologen Katarina Towies lunchmeny som skyddar mot prostatacancer. Hör här: frasig rotfruktskaka med löjrom, yoghurt och gräslök. Man behöver således inte vara asket för att leva rätt.


Gängkriminella mord räknas i hundratal i Chicago, tiotal Malmö, medan Lilla Paris fick sitt första väpnade rån när fyra ur ett sådant gäng anföll Malmströms Guld mitt på dagen. Butiksägaren besköts men gjorde ändå en heroisk insats. Det är en klen tröst att dessa våldsmän härrör från huvudstaden. Ett mer landsortsbetonat rån skedde då Halimas Hårsalong fick besök av en man som uppgav att han minsann kunde skjuta. Han fick en dusör från kassaapparaten men fångades snart in av vår lokala polis.

De där gängkriminella har säkert en taskig utbildning och har därför aldrig fattat hur man ska bära sig åt för att få lite guldkant på tillvaron utan att för den skull löpa risk att mejas ner av polis eller bli dömd till vatten och bröd på Brinkeberg. Om man finner det alltför osannolikt att vinna Tallbos bil gågatekrysset och kanske man suttit varenda onsdag på Sanden i flera år utan att få en enda bingo, så finns det ändå hopp om det stora klippet.

Man kan nämligen gå med i Postkodlotteriet! Osannolika 80 miljoner riksdaler rasslade in till kommunen. Låt vara att fokus på guldregnet var i Vargön. Men det är kanske så vist ordnat i vår Herres hage att vargöborna får detta när de nu, något tvivelaktigt kan man tycka, ska försörja sig på gamla avlagda kläder. Wargön Innovation heter företaget som, tio år efter brukets nedläggning, skall återbruka våra gamla jeans och kalsonger till, vad jag förstår, nya jeans och kalsonger. Som fyrabarnsfar blir jag lite undrande eftersom våra barns största jeansproblem alltid varit att de mest attraktiva och dyraste jeansen ska se ut som om de var på väg just till återvinningen, när de drar på dom första gången. Spektakulär invigning var det dock med minister och allt. I fullständigt samförstånd drog Marie Dahlin tillsammans med stockholmsgästen i ett snöre så att vargöbornas över 3 ton lumpor de samlat in från djupet av garderoben föll med en duns på det provisoriska podiet.


Två av vår stads kulturella stamlokus har injicerats med nytt blod. Skogshyddan, denna fantastiska oas med naturligt miljöfokus och med traditioner från Birgers tid. Nu öppnar den i ny regi och alla gillebröder uppmanas att mangrant frekventera Dalbobergens kulturtyngda scharmbomb. Även vårt kära Stadshotell har fått en gedigen vänersborgsprofil som ny ledare. Carl Ceder heter han som skall se till att vårt anrika restaurang- och teaterhus ska leva upp och få en sådan plats i vänersborgarnas hjärtan som det hade på den tiden då gillets bisittare Göran Boman, redan som tolvåring, tjänstgjorde på den anrika institutionen på alla lov och en och annan frukostrast.


Årets vänersborgshjälte blev lastbilschauffören Lokman Hussein. När det överfulla studentflaket släppte från traktorn mitt i backen vid Kokosbullens potatislager och började rulla bakåt i den branta lutningen, så fanns Hussein där. Han insåg omedelbart vad som höll på att hända och förstod att det skenande flaket måste stoppas. Blixtsnabbt körde han fram sin lastbil mot vagnen med studenter och förhindrade en katastrof.


Det är tur att vi har våra kvicktänkta och rådiga nysvenskar, Även om vi inte alltid visar vår uppskattning på rätt sätt. Ganesh Bista som sedan 2016 driver restaurangen India Palace på Edsgatan 23 fick plötsligt utvisningsbesked för hela sin familj. Anledningen var att han jobbat för mycket och inte tagit ut tillräckligt med semester. Skulle detsamma gällt för tandläkaren som varit verksam i våningen ovanför under 25 år skulle den tandläkaren, alias krönikören, varit deporterad till Finland för länge sedan. Vi får nog vara lite aktsamma om våra flitmyror. Det är inte semesterfirare och latmaskar som byggt vår välfärd. Samhället bygger på såna som stiger fram när det vankas arbete och inte som den arbetsskygge hamnsjåaren som fick öknamnet förhuden eftersom han drog sig undan när det skulle jobbas.


En som inte ger sig för att det är lite motigt är Anders Solvarm. Han har byggt det numera rikskända växthusboendet i Sikhall. Hans unika superekologiska avloppssystem passar inte in i kommunens riktlinjer när man drar gemensamt avlopp åt alla. Här får på nytt byråkratisk fyrkantighet och evolutionär miljöframsyn brottas. Oklart vem som drar det längsta strået, men nationella krafter har kommit till Solvarms tjänst, så sista ordet är inte sagt om hur visionära vi kommuninvånare skall tillåtas vara.


Sara Sjöström, vilket namn förresten – Sjö-ström-,  på en som strömmar fram i sjön bäst av alla i hela världen. Hennes ödmjuka självklarhet gör henne till alla svenska ungdomars superstjärna. Hennes sommarprogram i P1 är värt att lyssna till flera gånger. Utsedd till världens bästa kvinnliga simmare har hon under året tagit en uppsjö av mästerskapsmedaljer och slagit flera världsrekord. Vi vänersborgare har ju våra båda viktorer. Fast och Asp. Bäste svenske ishockeymålvakt, respektive ankare i golfpojklandslaget. Gillet applåderar! Men så har vi också gillebrodern Janne Expressens barnbarn, Blåsutflickan Ellen Johansson som blivit svensk mästare i ponnyridning. Och Brålandas egen Ginger Rogers, alias Paulin Strömberg, som tagit tre VM-brons och två silver i tango, quickstep och paso doble. Lika framgångsrikt fotarbete har fört vänersborgsboxaren Marianne Ahlborg till att bli uttagen till Europamästerskapet i denna ädla kamp. Rugbyklubbens tjejer tog sitt tredje SM i rad och Michael Ekwall blev svensk mästare i halvmarathon. Linda Hellqvist som startat välgörenhetsorganisationen Giving People, fick springa 200 m med den olympiska elden mellan Aten och Pyeong-Chang. Så vårt nya stjärnskott på mästerskapshimlen Mikael Håkansson som 2018 blev svensk mästare i skoputsning.


Forum Vänersborg har sedan nystarten 2013 vuxit och blivit en spelare att räkna med i det förändringsarbete som pågår i Lilla Paris. Forum har inte bara prytt sommarstaden med de charmiga och mångfärgade paraplyerna. Forum har också enat fastighetsägarna och köpmannaföreningen i den kraftsamling som tillsammans med alla politiska partier och tjänstemän, ska ta tag i och utveckla vår fantastiska stadskärna. Vår nya kommundirektör Pascal Tchibanda har som en följd härav givit direktiv att Vänersborg skall ta upp kampen om att bli ”Årets Stadskärna”. I detta arbete skall givetvis Gillet också ha en självklar del. Gillets motto att bidraga till stadens förskönande kommer här väl till pass.


På ortopedin på NÄL har man infört halksockor för alla patienter. Vanligaste orsaken att man hamnat just på ortopeden är ju att man halkat, så det talar ju om viss konsekvens. Sverigedemokraten Anders Ström har i samma syfte motionerat i Vänersborgs fullmäktige om gratis halkskydd för alla vänersborgare över 65 år för att minska antalet halkolyckor. Halkskydden som Ström föreslår är avsedda att sättas på hälen, men med tanke på var Ströms sverigedemokratiska partikamrater halkar mest så kanske halkskyddet istället skulle sättas på tungan. Det är halt idag, sanda mina ord, var det väl en politiker som myntade. Det var en annan känd stockholmspolitiker som hastigt gick hädan och hamnade hos Sankte Per. Sankte Per berättade att det fanns en viss konkurrens om politikerns själ, varför han anmodades att tillbringa ett dygn i helvetet och ett i himlen för att därefter själv välja var evigheten skulle tillbringas. Politikern tog därför hissen ner till helvetet där satan öppnade sin svarta port och bjöd honom på golf, drinkar och läckra måltider i överdåd. Nästa dygn tillbringade han hos Sankte Per som försåg honom med änglavingar, en harpa, fotriktiga skor och lät honom strosa omkring på molnen, lyssna på fåglarna och intaga en näringsriktig måltid. Efter de dygnen blev politikerns beslut inte helt oväntat att han valde helvetet. Han tog hissen ner men kände inte riktigt igen sig. Istället för golfbanor och ett lättsamt leverne så brann där skärselden. Politikern frågade bestört vad som hänt. Varpå Satan svarade: ”När du besökte oss senast var det valrörelse!”Kisima, Allhelgonaafton 2018

Lars Salonen


Epost till oss: info@vanersborgssonersgille.se

Vänersborgs Söners Gille © 2016